Aloite

Ryhmän aloite koskien Helsingin kaupungin asukasvalintoja

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja hakee jatkuvasti yli 22 000 kotitaloutta, joista yhden henkilön kotitalouksia on valtaosa, yhteensä yli 13 000. Erittäin kiireellisessä asunnon tarpeessa kaikista Helsingin kaupungin vuokra-asunnon hakijoista on 60 prosenttia. Erittäin kiireellisellä tarkoitetaan sitä, että henkilö on asunnoton tai määräaikainen vuokrasopimus on päättymäisillään. Kaupunki pystyy kuitenkin välittämään vuodessa asunnon vain noin 3000 asunnontarvitsijalle.

Asuntosihteerit tekevät asukasvalinnat vapautuviin tai uusiin asuntoihin epämääräisten kriteerien pohjalta. Stadin asuntojen kotisivuilla (https://www.stadinasunnot.fi/) kerrotaan, että:
”asukasvalinta pohjautuu tarveharkintaan, jossa huomioidaan hakijaruokakunnan asunnontarve, varallisuus ja tulot (vaikka varsinaisia tulorajoja ei enää sovelleta). Tavoitteena on, että asunnot tarjotaan vuokra-asuntoa eniten tarvitseville ruokakunnille pyrkien samalla vuokratalon monipuoliseen asukasrakenteeseen ja sosiaalisesti tasapainoiseen asuinalueeseen.”

Kriteerit, joiden perusteella päätetään kuka saa ja kuka ei saa vapautuvia tai uudistuotannon kautta syntyviä kaupungin vuokra-asuntoja eivät ole kuntalaisille selkeitä ja läpinäkyviä. Tämän vuoksi osa hakijoista saattaa ”jonottaa” asuntoja vuosiakin ilman realistista mahdollisuutta saada asuntoa. Asunnon saamisen kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, kuinka kauan henkilö on ollut asunnon hakijana vaan kiireellisyys ja asuntosihteerien ei-julkisten tai jopa subjektiivisten kriteerien pohjalta tekemä tarveharkinta ratkaisee asunnon saamisen. Kriteerien epämääräisyys on lietsonut erilaisia huhuja siitä, että päätöksissä suositaan joitakin väestöryhmiä. Yleisesti esimerkiksi uskotaan, että muuttouhan alla olevat lapsiperheet saavat hyvinkin nopeasti vuokra-asunnon kaupungilta, mutta yksin asuvat jonottavat vuosikausia turhaan. Lisäksi Internetissä liikkuu huhuja siitä, että maahanmuuttajat saavat kaupungin vuokra-asuntoja kantasuomalaisia helpommin, mikä puolestaan on saattanut voimistaa rasistisia asenteita.

Vaadimme, että Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen myönnöille tehdään selkeät perusteet, jotka eivät syrji yksin asuvia. Näiden kriteerien tulee olla julkisia (näkyvissä esimerkiksi Stadin asuntojen kotisivulla) ja pisteytetty siten, että kuntalaiset voivat helposti selvittää millaiset mahdollisuudet heillä on saada kaupungin vuokra-asunto.

Mainokset
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s